maandag 11 februari 2013

Verstuur je nieuwsbrief goedkoop

Op onze school gaat er maandelijks een nieuwsbrief naar alle ouders. Op mijnschoolinfo.nl staat een rekensommetje te lezen dat ik voor onze school even 'omgebouwd' heb.
- 10 nieuwsbrieven per jaar.
- 1 A4 (dubbelzijdig) kost 9 cent.
- We hebben ruim 400 leerlingen.

We geven per jaar dus 90 cent per leerling uit aan de gewone nieuwsbrief. Dat is totaal 360 euro. Daarin is andere oudercommunicatie niet meegerekend.
Kan dat digitaal goedkoper?

Mailchimp
Gratis tot 2000 abonnees en 12000 emails per maand. Je kunt de abonnees indelen in verschillende groepen en er zitten functies in waarmee je je nieuwsbrief via je gewone emailprogramma kan verzenden. Voor zover ik kan zien, is alle informatie in het Engels.

YMLP
Dat staat voor Your Mailing List Provider. Je kunt gratis gebruik maken van de dienst tot 1000 abonnnees. Het ligt een beetje aan de grootte van je school en hoeveel belangstellenden per kind zich gaan inschrijven, of het bruikbaar is binnen het gratis abonnement. Deze dienst is er ook in het Nederlands. Als je uitgaat van 2500 emails per maand bij een onbeperkt aantal abonnees, dan betaal je 7,50 per maand. Dat is in onze geval minder dan 2 cent per maand per leerling.

Digiduif
Een systeem dat speciaal voor het onderwijs ontwikkeld is. De kern is het versturen van nieuwsbrieven. Maar je kunt hiermee eigenlijk alle oudercommunicatie, die voorheen via briefjes op papier met de kinderen meeging, managen. Zij hebben een werkwijze ontwikkeld waarmee de informatie gegarandeerd aankomt. Daarbij laten ze de ouders (abonnees) zelf de gegevens beheren. Voor ouders met een smartphone bieden ze ook een app aan. Dit is een betaalde dienst. Ik kan op de website geen prijsinformatie terugvinden.

Mijnchoolinfo.nl
Esis is sinds kort een samenwerking gestart met mijnschoolinfo.nl. Zij bieden mogelijkheden om naast de gewone nieuwbrieven ook afwezigheid en overblijf via deze dienst te registreren. Ze maken gebruik van een koppeling met een leerlingadministratiesysteem. Ook hier is gebruik van apps mogelijk. De betaalde dienst kost 2,52 per jaar per leerling. Dat komt in mijn rekensommetje uit op iets meer dan 25 cent per leerling per maand. Als wij alleen de nieuwsbrief versturen met dit pakket, is papier goedkoper.

Ouderportaal van Parnassys
Alleen bruikbaar voor scholen die Parnassys gebruiken voor de leerlingadministratie. De kosten zijn 1 euro per leerling per jaar.
In ons rekenvoorbeeld zou het versturen van de nieuwsbrief dan 10 cent per leerling kosten. Als je ervan uit gaat dat alle briefjes op papier voortaan via dit portaal gaan, ben je goedkoper uit met dit ouderportaal. Maar zoniet, dan kun je beter je nieuwsbrief ook op papier blijven doen.

Sch00l
Deze dienst biedt niet echt een nieuwsbrief, maar wel een communicatieplatform. Je kunt gebruik maken van een soort prikbord en koppeling met Twitter is mogelijk. Ook zij bieden toegang op de smartphone of tablet. Het is mij niet helemaal duidelijk of dat via een app of via een mobiele site gaat. Waar anderen adverteren met een superhandige koppeling met de leerlingadministratiepakketten, geven zij expliciet aan dat een koppeling niet nodig is. Prijsinformatie is niet terug te vinden op de website. Het systeem lijkt nog erg in ontwikkeling.

Basisschoolnet.nl
Naast het versturen van nieuwsbrieven kan dit systeem nog meer. Er is ruimte voor fotoalbums en blogs, voor een kalender en ook een overblijfmodule. De kosten voor een jaarabonnement zijn 895 euro voor een school van meer dan 250 leerlingen. In ons rekenvoorbeeld is dat 22 cent per leerling per maand. Voor alleen de nieuwsbrief is dat duurder dan papier. Maar de prijs wordt hier, denk ik, mede bepaald door de webruimte die je krijgt voor de fotoalbums.

Maxclass
Naast de mogelijkheid voor het versturen van nieuwsbrieven (per doelgroep), is dit vooral een platform dat nog het meest vergelijkbaar is met hyves of facebook. Alleen is het speciaal ontwikkeld voor het onderwijs. Er zitten functies in waardoor je alleen binnen je klas kunt communiceren, maar ook schoolbreed. Kalender, berichten posten en fotoalbums delen.
De kosten zijn voor een abonnement waarmee je nieuwsbrieven kunt versturen 40 euro per maand. In ons rekenvoorbeeld komt dat dus neer op 1 cent per leerling. En dan heb je de rest van de functionaliteit dus gratis. Een klein addertje onder het gras is wellicht dat het er op lijkt dat ze ook advertenties van educatieve uitgeverijen tonen. Mij is niet duidelijk of je er ook voor kunt kiezen dat uit te zetten.

Klasbord
Een systeem waarmee je berichten via een app kunt versturen, maar ook via een emailnieuwsbrief. Vreemd aan het geheel vind ik wel dat de tool helemaal gratis is. Er wordt op de website niet goed uitgelegd hoe dat dan werkt. Maar als iets helemaal gratis is, niet werkt volgens een freemium-model en verder niet veel informatie toont, dan word ik achterdochtig. Want dan ben je waarschijnlijk zelf het product.

Tinyletter
Dit lijkt vooral een uitgeklede versie te zijn van Mailchimp. Het is ook van de makers van Mailchimp. Maar het systeem zit simpeler in elkaar. En misschien voldoet dat gewoon. Deze dienst is helemaal gratis. Ook hier ben ik dan op mijn hoede. Maar je wordt op verschillende plekken verwezen naar Mailchimp voor als je meer functionaliteit zoekt. Dus het lijkt er vooral op dat ze een opstapje bieden naar Mailchimp waar uiteindelijk wel betaalde abonnementen af te nemen zijn.

Dit zijn de diensten waarvan ik weet dat ze er zijn. En ik heb de kosten hiervan voor het versturen van een nieuwsbrief proberen te bekijken. Trek hier vooral je eigen conclusies uit. Je hebt in ieder geval wel iets te kiezen, want er is aanbod genoeg.


(bron plaatje)

Meer lezen
Leraren Leertechnologie Leren
Indicatoren voor en succesvolle community
Methodelink, is gratis wel gratis?

4 opmerkingen:

  1. Via mail kreeg ik een reactie die ik jullie niet wil onthouden:

    "Ha Remko,

    Mooie post weer op je weblog, over nieuwsbrieven. Complimenten.

    Wij gebruiken ParnasSys om de nieuwsbrieven te versturen. Je hebt voor het versturen van de nieuwsbrieven geen extra modules nodig. (dus ook geen ouderportaal).
    Emails worden direct naar alle verzorgers/ouders van één groep/groepen/alle groepen/relaties/ingeschreven/uitgeschreven leerlingen etc. gestuurd. Je kunt aanvinken wat je wilt.

    Bij mails kun je natuurlijk ook bijlagen meesturen.

    Voordelen (voor ons):
    -Het kost niets (extra’s)
    -Je hoeft maar op één plaats je emailadressen etc. te beheren
    -Je kunt per groep/groepen mails sturen. Ook kun je bijv. in één keer alle huisartsen een mail sturen. Of leden van de vereniging. Of wat je er dan maar in hebt staan.

    Hartelijke groet,

    Henric"

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nog een reactie, nu via Google+. Vvor de volledigheid zet ik hem er even bij.

    "Hallo Remko, Leuk dat je de mogelijkheden eens op een rijtje hebt gezet. Ik miste in het rijtje nog wel Schoudercom.nl (www.schoudercom.nl, afkorting van school-ouder communicatie). Hiermee kunnen o.a. nieuwsbrieven verstuurd worden, maar het is veel breder dan dat en biedt ondersteuning zowel voor de besloten als de openbare twee-weg communicatie. Mocht je er meer informatie over willen hebben laat maar even weten. Groeten, Rob"

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wij maken voor het tweede jaar gebruik van YMLP. Voor zo'n 90 euro per jaar kan ik 2500 brieven per maand versturen. Dit is tot nu toe nog steeds genoeg geweest.

    Met even goed lezen is alles eenvoudig in te stellen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Online Advertising hoeft niet duur te zijn http://www.mailmaps.nl/online-adverteren is hier een goed voorbeeld van.
    Je hebt natuurlijk nog andere alternatieven maar dit is een concreet voorbeeld van Online Advertising.

    BeantwoordenVerwijderen